Monday, December 10, 2007

Jäs, damn it, jäs!

Varför vill inte min deg jäsa? Kikärtsmjöl tycks vara knepigt. Men vad ska man göra när man inte har vetemjöl? Jag hade i väldigt roligt salt eller det är inte saltet som är roligt utan det är olivkärnor och små bitar av alger med i saltet, väldigt gott. Men saltet är ganska grovt och som ni alla vet tar det ju ett tag för saltkristaller att smälta. Ergo desto större kristaller desto längre tid innan man känner saltsmaken, vilket kan få katastrofala följder om man inte kan vänta på att saltet löses upp. Så jag bestämde mig för att lösa upp saltet i lite vatten, vad jag inte tänkte på var ju att algerna också blötlades. Jag blivit lite chockad när jag hittade vad jag först trodde var små läder/lakritsremmar i saltvattnet. Hjärnan jobbar inte så supersnabbt när man inte har ätit middag.

Om degen inte jäser som jag vill, den har drygt 40-60 minuter på sig, så får det bli någon slags focaccia med black olives i. Men ska jag ha på alg/olivsalt eller rökt salt? Om degen jäser som den ska så kanske det blir två bröd och då kan ju ett bröd få rökt salt! Shit, vad jag är totalspännande.

No comments: