CHOKLADKOLA
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Gör så här
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock, ca 15 min i en vid kastrull eller 30 min i en gryta med mindre botten. Rör om då och då tills smeten håller ett kulprov. Smaksätt med kakaon. Häll upp smeten på en oljad plåt. Låt svalna, skär eller klipp i bitar. Slå in i papper och förvara kallt.
LINGONKOLA
2 dl frysta lingon
1½ dl vispgrädde
2½ dl strösocker
1 msk ljus sirap
Gör så här
Klä en 20 gånger 20cm form med bakplåtspapper. Tina och mixa lingon, blanda med grädde, strösocker och sirap. Koka upp till 120 grader eller tills smeten håller ett kulprov. Häll smeten i formen, låt svalna, skär eller klipp i bitar. Slå in.
CHOKLADTRYFFEL
200 g mörkchoklad 70%
1½ dl vispgrädde
1 dl råsocker
2 msk honung
1 tsk kanel
(karamelliserad apelsinskalsstrimlor)
Gör så här
Finhacka chokladen. Koka upp grädde, socker och honung. Dra av från värmen och blanda i choklad och kanelen ( och apelsinskal). Rör tills chokladen har smält. häll i en klädd form (18 gånger 18). Låt svalna och sedan stelna i kyl minst tre timmar. Stjälp ur formen och skär eller ta ut de former du vill ha, slå in. Förvara i frys till servering. Om man vill kan man stoppa pinnar i tryfflarna och göra klubbor. Prova att lägga en tryffel i en kopp varm mjölk.
Lycka till! Det är faktiskt skitenkla recept. Obs! Kola satserna är ganska små MENdubblera ALDRIG satsen! Gör alltid bara en sats i taget!
Om ni vill ha recept på apelsinskalen får ni be om det specifikt! För övrigt så är karamelliserad citronskal, oerhört jättegoda!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment