Tuesday, December 11, 2007

Skrynklig Mat Blir Som Ny- HUEVOS RANCHEROS





Idag skulle jag laga mat och hade inget hemma direkt, lite ägg, lite konserver och så lite skrynkligt. Gott blev det. Nu följer en beskrivning på hur jag gjorde. Medans du lagar maten behöver du några gurkskivor och en flaska Julmust med två-tre klunkar kvar.

Tag en kvarts halvvissen purjolök, tre mjuka, lite skrynkliga vitlöksklyftor och en schalottenlök, skär ner. Tag en skrynklig paprika och tärna den. Fräs tills det är mjukt i en stekpanna med lite rökt salt, chilipulver, oregano och två matskedar tortilladippmix (Estrella).
Medans det fräser, värmer du 0.5dl socker med 0.5-1dl vinäger i en kastrull. När sockret har lösts upp kan du hälla i en burk krossade tomater, den stekta löken och paprikan. Nu kan du dricka lite must medans du sköljer en burk kidneybönor som du sen häller i salsan (det är det vi kokar förstår ni). Låt puttra cirkus 15-30 minuter.

Nu smakar du på salsan, justera styrka, sötma och syra, den sötsurasmaken ska vara tydlig. Nu ska du hälla tillbaka en lagom mängd salsa i stekpannan och sätta den på mellanvärme. Ta fram ägg.
Försök göra en grop i salsan och knäck ett ägg ner i hålet. Gör så många hål som du vill, får plats med eller har ägg till. Dra ner värmen, det ska inte koka häftigt.
När äggen har stelnat lite river du eller hyvlar över ost (helst en god, jag använde en vällagrad prästostskalk ). Lägg på ett lock.

När osten har smält och ägget stelnat är det klart. Servera med gräddfil och bröd, bäst blir det om du tar ett supersmarrigt kikärtsmjölbröd med potatis och äpple i.

Nu påstår ju jag att detta är Huevos Ranchero MEN det finns en uppsjö av variationen. Det betyder ju helt enkelt rancherons ägg och man kan väl anta att de flesta rancheros hade sina egna favoritrecept. Inget är fel, jag har inte fel, jag har rätt, en enkel lunchrätt, en äggrätt på mexikanska.

No comments: