Saturday, February 09, 2008

Knäckebröd, knäckebröd, knäckebröd.

Receptet påstår sig bli 20-25 små knäckebröd, icke det blev typ 60-70 st, minst.

25g jäst
5dl vatten
1½ tsk salt
25g margarin
1,2l grovt rågmjöl
Flingsalt


(Polenta, kikärtsmjöl el dyl)
(Sesamfrön, linfrön, hel kummin, dillfrön, fänkål, anisfrö el dyl)


Smula jästen i en degbunke, häll över det fingerljumma (37 grader, viktigt!) och rör ut tills jästen löst sig. Låt stå under bakduk (15-30min).

Tillsätt resten av ingredienserna men spara 1 dl av mjölet till utbakning. Du kan ha i lite polenta (el dyl) och frön nu. Arbeta degen riktigt ordentligt tills den känns smidig, ta mer mjöl om den är för kladdig. MEN, degen ska inte var hård. Jäs under duk eller plastfolie 30 minuter.

Dela upp degen i mindre delar minst 10. De delar du inte kavlar bör ligga under en fuktad bakduk för att inte torka. Kavla degen riktigt tunn på mjölat bakbord och mjölad kavel. Strö över flinsalt och önskade frön, kryddor och kavla över. Nagga eller kavla med kruskavel om du vill. Skär i önskad form och storlek.

Lyft över på plåtar försiktigt, mjöla plåtarna eller använd bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 5-10 minuter, på 250 grader, tills de har fått fin färg men inte bränns. Låt svalna på galler, förvara torrt.

1 comment:

Anonymous said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Celular, I hope you enjoy. The address is http://telefone-celular-brasil.blogspot.com. A hug.